Kik azok a hunzák?



A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól.

Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek.

A hunza népcsoport tagjait nem sújtják az úgynevezett civilizációs betegségek: 
szívbetegségek
vérnyomás problémák
daganatos megbetegedések. 

A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.



A fehér hunokat, Attila hunjainak rokonait nevezik hunzáknak.
A mindössze 14 ezer főt számláló nép a Himalája hegyei között, 
zárt völgyekben él, melyeket csak igen magas hágókon át, nehezen lehet megközelíteni. A Hunza-völgy Kína, Tadzsikföld és Pakisztán határán húzódik, ahova még nem jutott el a civilizáció romboló hatása. Több ezer éves földrajzi elszigeteltségüknek köszönhetően a hunzák egészséges és természetes életszokásokat követnek.



Egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, Dr.Robert McCarrison ezt írta az amerikai orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában:

"A hunzáknál nincs ismert rákos eset."

A brit orvos főleg a Gilgit zóna szokásait írta le Észak-India egyik tartományában, Észak-Kasmírban.
Híressé azonban az tette, hogy fölfedezett egy népet - a hunzákat -, melynek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

7 évig tanulmányozta őket, 
s az akkori világ egyetlen népbetegségét sem fedezte fel náluk.

A 90-110 év közötti lakosok vizsgálata során kiderült, hogy vérnyomásuk, koleszterinszintjük és szívműködésük normális.
Életerejük titkát egyedül táplálkozási szokásaikban találta meg.
A hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak.

Minden utazó említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről, amelynek gyümölcsét az év minden szakában fogyasztják.
A magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják.

A hunzák egyik jellegzetessége a ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek látszó életkor.

 Hamayoon Baig , 102 éves, "Úgy érzem még mindig fiatal vagyok." - forrás: sacred-sites.org 



A hunzák ivóvize hegyi gleccserek olvadásából keletkező patakokból származik. 
Ez a víz tele van a kőzetekből kioldott ásványi anyagokkal.  
Az ásványi anyagokban dús vizet a növények is felveszik.